Terug naar het overzicht

Transport van groente en fruit is één van onze specialismen

Eén van onze specialieiten is het kwalitatief vervoeren van groente en fruit. Hierbij zijn een aantal aspecten van belang. Denk aan snelle levering, de juiste vervoerstemperatuur en het voorkomen van contaminatie. Wij gaan hier erg zurgvuldig mee om, zodat klanten ervan op aan kunnen dat hun producten op de juiste manier worden vervoerd.

Afhankelijk van het product, rijden we op +3 of +10 graden celsius. Elke fruitsoort heeft een ideale vervoerstemperatuur. Zachtfruit, zoals frambozen, verschillende soorten bessen, bramen, aardbeien of druiven moeten bijvoorbeeld altijd koel opgeslagen worden, zo blijft het product langer goed. Als we dit niet goed zouden doen dan blijft een product maar één of twee dagen goed. In onze verstigingen hebben we temperatuurgecontroleerde loodsen. Elke loods beschikt over meerdere koelcellen. De temperatuur in deze cellen staat op +3℃ of +10℃, afhankelijk van de fruitsoort.

Groente en fruit scheiden

Bepaalde soorten groente en fruit mogen echt niet bij elkaar vervoerd worden. Gebeurt dit wel, dan kan contaminatie ontstaan: overdracht van een (bacteriële) besmetting van het ene product op het andere. Bananen zijn daar bijvoorbeeld erg gevoelig voor. Die bananen kun je dus niet vervoeren in combinatie met andere fruitsoorten. Een ander goed voorbeeld zijn appels, want die scheiden een bepaald soort ethyleen af. Ethyleen is een plantenhormoon in de vorm van een gas. Planten produceren dit om hun vruchten sneller te laten rijpen. Het gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten die in de buurt liggen. Dit product kun je dus ook niet overal mee combineren. Om diezelfde reden combineren we bloemen en planten dan ook nooit met fruit. Wij zijn hierin onderscheidend, omdat we dit erg serieus nemen.

Meerdere leveringen per week

Voor alle grote supermarktketens en groothandels in Polen, Tsjechië, Slowakije,, Roemenië en Hongarije verzorgen wij het transport van groente en fruit. We leveren meerdere keren per week bij de klanten om producten te lossen. Hierbij houden we ons aan een vast schema van laden en lossen. Voor elk land geldt dan ook dat de leveringssnelheid A – C is. Dit houdt in: dag A laden (bijv. maandag) is dag C lossen (bijv. woensdag), en laden we op dinsdag dan is het donderdag lossen op de plaats van bestemming. De enige uitzondering hierop is Roemenië, dat leveren wij op basis van A-D, dus Dit houdt in: dag A laden (bijv. maandag) is dag D lossen (bijv. donderdag).

Het maximale gewicht van een europallet is 700 kilo, voor een blokpallet is dit 875 kilo. We baseren de tarieven op het palletformaat en het gewicht van de lading. Het gewicht is hierbij ook van belang, omdat er gewogen wordt aan de grens. We kunnen dus ook niet meer laden dan toegestaan.

Groupage transport

Vanuit ons hoofdkantoor in Scherpenzeel vertrekken bijna dagelijks groupage transporten richting onze hubs in Polen, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. Daar wordt de lading overgeslagen om via ons fijnmazige netwerk verder te worden gedistribueerd binnen de eerdergenoemde landen zelf of verder naar de Baltische staten, Slowakije en Bulgarije. Groupage transport of LTL (Less Then Truckload) is het samenvoegen van verschillende kleine ladingen tot één grote lading. Hierdoor bieden we ook bedrijven met kleinere zendingen de kans om betrouwbaar, snel en voordelig hun lading te vervoeren. Door

groupage kunnen we transport zo efficiënt mogelijk organiseren, wat bijdraagt aan kostenbesparing voor de klant en het beperken van de CO2-uitstoot.

IFS Certificering

Eén van de belangrijkste dingen als bedrijf is om veiligheid goed te waarborgen. Daarom beschikken wij over onder andere een IFS-certificaat. IFS staat voor International Featured Standards en is ontwikkeld om de kwaliteit en veiligheid van de voedselketen voor retailers en groothandelaren te garanderen. Zo weten onze klanten dat wij de voedselveiligheid kunnen waarborgen. Voedselveiligheid is ons hoofddoel en met ons IFS-certificaat laten we aan onze klanten zien dat we in staat zijn om situaties op een veilige manier te waarborgen. Het houdt in dat we op elk gebied de procedures en restricties goed voor elkaar hebben.

The Last Mile

Binnen de sector groente en fruit zien wij als transporteur een bepaalde ontwikkeling: er wordt lokaal steeds meer geproduceerd. Tegenwoordig is het zo dat niet meer alle sinasappels standaard uit Spanje komen. Steeds vaker worden sinaasappels ook in kassen in andere landen gekweekt. Dit heeft invloed op het transport, want hierdoor gaan niet alle transporten meer via Nederland.

Steeds vaker zien wij dat vervoerders producten aanleveren bij onze transport hubs in Polen, Tsjechie en Hongarije en vanuit daar verzorgen wij het laatste vervoer naar de winkels. Dit noemen wij in vakjargon The Last Mile. Bent u dus op zoek naar een transportspecialist die lokaal kan distribueren in Centraal-Europa? Mandersloot kan ook lokaal distruberen.