Terug naar het overzicht

Dé partner met de juiste certificering

Eén van de belangrijkste dingen als bedrijf is om veiligheid goed te waarborgen. Daarom beschikken wij over onder andere een IFS Logstics-certificaat. IFS staat voor International Featured Standards en is ontwikkeld om de kwaliteit en veiligheid van de voedselketen voor retailers en groothandelaren te garanderen. Zo weten onze klanten dat wij de voedselveiligheid kunnen waarborgen.

Voedselveiligheid is voor ons een hoofddoel. Met ons IFS Logistics-certificaat laten we aan onze klanten zien dat we in staat zijn om situaties op een veilige manier te waarborgen. Het houdt in dat we op elk gebied de procedures en restricties goed voor elkaar hebben.

 

Voedselveiligheid

Om dit certificaat te behalen wordt Mandersloot en onze werkprocessen tegen het licht gehouden en wordt er daarnaast één keer per jaar er een fysieke controle uitgevoerd. Eén keer in de drie jaar is deze onaangekondigd. Belangrijk daarbij is dat wij aantonen dat we ten aller tijde voedselveiligheid waarborgen in de logistieke keten. Tijdens zo’n controle wordt er door het hele bedrijf gekeken naar verschillende aspecten, zoals; gevaar voor ongedierte, risico op het breken van glas en wordt er ook gekeken of er wel goed schoongemaakt wordt. Ook moeten de instructies voor laden en lossen duidelijk zijn, de temperatuur moet juist zijn en het onderhoudsschema voor het materiaal moet in orde zijn. Daarnaast is afval ook een belangrijk onderdeel. Naast dat dit gescheiden moet worden, moet dit ook op tijd verwijderd worden.

Stel dat er toch iets mis zou gaan, is het belangrijk dat er een recall uitgevoerd kan worden. Hierbij wordt zo snel mogelijk het hele traject van minuut tot minuut nagelopen, zo dat achterhaald kan worden de eventuele fout zit. Elk jaar voeren we de recall test een keer uit zodat we er zeker van zijn dat deze werkt.

 

Waarom is het voor ons essentieel?

Veel van onze klanten die voedingsmiddelen willen vervoeren verlangen dat wij dit certificaat in bezit hebben. Daarnaast vinden wij het zelf belangrijk dat wij de voedselveiligheid kunnen garanderen te allen tijde. Voor ons geldt daarom ook dat we alleen werk uitbesteden aan (bijvoorbeeld) charters die gecertificeerd zijn of een verklaring ondertekenen, waarin staat dat ze aan onze eisen van voedselveiligheid voldoen. In de scope van de certificering nemen wij niet alleen voedingssoorten mee, maar ook bloemen en planten. Bloemen en planten moeten dus aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen. Deze hoge standaard leggen wij onszelf op, omdat wij al onze opdrachtgevers op een kwalitatief hoog niveau willen bedienen.

Klanten uit de bloemen- en plantenwereld verlangen van ons dus geen certificering, maar zij verwachten natuurlijk wel dat wij een bepaalde kwaliteit leveren. Een temperatuurrapport van het transport is daarbij erg belangrijk. Omdat wij onze procedures hiervoor ook willen laten gelden, zorgen we dat dit ook goed op orde is. Dat doen we door middel van een modern telematica systeem in onze trailers

 

Traceability test

Om onze procedures te testen en te controleren, voeren wij een aantal maal per jaar een uitgebreide tracebility test uit. Deze test is voor onszelf erg belangrijk. Bij deze test bekijken we een order van een klant – en gaan we net als bij de recall – het hele traject na om precies te kunnen zien wat er is gebeurd. Welke chauffeur heeft de zending met welke truck vervoerd? Is deze vrachtwagen APK gekeurd? Zijn de banden goed? Wie was de chauffeur?

Een order moet van A naar B en in dat vervoersproces zijn heel veel mensen betrokken. Zo’n zending gaat van onze klant naar onze vestiging in Scherpenzeel, en vanuit Scherpenzeel bijvoorbeeld naar ons warehouse in Polen (Komorniki) en van daaruit weer naar de klant. Dit zijn al drie bewegingen met minimaal drie verschillende chauffeurs, drie trailer- en truckcombinaties en twee depots met koelcellen. Als we dit traject willen controleren begint dat al bij de verkoop. Wat is er afgesproken met de klant? Is het duidelijk wat hij van ons verwacht? En, wat wij voor hem kunnen doen? Klantafspraken zijn dus de basis.

Daarna wordt gecontroleerd of het materiaal schoon en in orde is. Vervolgens stellen we onszelf de vraag of de chauffeurs opgeleid en gescreend zijn. Voldoen de koelcellen en depots aan alle eisen? Deze check kan erg ver gaan. Denk bijvoorbeeld aan het controleren of rijbewijzen nog wel geldig zijn.

 

Wat is nog meer van belang?

Ook scholing is een belangrijk aspect van de IFS. Alle medewerkers moeten weten wat de basisregels voor voedseltransport zijn. Denk aan wat een gevaar voor voedsel kan zijn. Al het personeel heeft de kennis om hier verantwoordelijk mee om te gaan. Er is een instructievideo met voorbeelden en situaties waardoor alle (nieuwe) medewerkers goed op de hoogte worden gebracht.

Het is cruciaal dat alle trailers op de juiste temperatuur zijn. Via het online portaal kunnen we al van 90 procent van alle vrachtwagens op ieder moment de temperatuur aflezen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat dit allemaal goed geregeld is. Daarnaast zijn er bepaalde producten ie niet bij elkaar vervoerd mogen worden. Denk aan bepaalde planten of vlees. Wanneer deze goederen toch bij elkaar komen, ontvangen onze planners op kantoor een melding. Op deze manier vermijden we aan de voorkant al dat er dingen fout zouden kunnen gaan.

 

TAPA certificering

Naast de IFS Logistics-certificering zijn wij ook TAPA gecertificeerd. Dit staat voor Transport Asset Protection Association en het betekent dat ons bedrijf in staat is om goederen met een hoge waarde op een veilige en verantwoordelijke manier te vervoeren en te crossdocken. Om hieraan te voldoen moeten we dus ook zaken als camerabeveiliging en de alarminstallatie goed voor elkaar hebben, daarnaast screnen we het personeel en weten we op ieder moment wie er in ons pand aanwezig zijn.

We zijn in bezit van een dubbele certificering van TAPA. De eerste is de FSR (Facility Security Requirements). Dit betreft het gebouw in Scherpenzeel, maar ook onze andere locaties in Polen, Roemenië en Tsjechië. De tweede certificering is de TSR (Trucking Security Requirements). Hierbij gaat het om onze vloot. IFS Logistics verlangt voedselveiligheid, maar daarnaast ook dat je instructies hebt die fraude voorkomen. De TAPA-certificering ondersteunt zodoende de IFS Logistics-certificering en maakt dat wij zaken nog beter kunnen monitoren.

Wij zijn trots op onze verschillende certificaten. Hiermee laten we zien dat veiligheid en kwaliteit onze prioriteiten zijn. Klanten weten dus dat wij de voedselveiligheid serieus nemen.

We doen wat we beloven.